Real Estate Brokerage

Francuski stil: opušteno i ležerno uz dašak luksuza

23.03.2016

Želite li u svoj dom unijeti malo pariške mode i visoku eleganciju, onda je francuski stil pravi za vas. Ovaj stil otvara mnoge mogućnosti pa dom možete pretvoriti u ugodnu seosku kolibu ili u raskošan barokni dvorac. Odluka je na vama :)

Osim dobrih sireva, kvalitetnih vina i visoke mode, Francuzi vole i stilski uređene domove. Njihovi interijeri su opušteni i ležerni, a ujedno odišu luksuzom. 

Šarmantni su, elegantni i vrlo snažni.

Što god napravili oni uvijek izgledaju sjajno i zovu na opuštanje uz dobru knjigu i čašicu vina.

Velika prednost kod francuskog stila je što možete ići u bilo kojem smjeru. Volite li više barokniji stil možete ići u imperijalnom smjeru, a ako volite više prirodne elemente poput drva i materijale poput lana i platna odabrat ćete francuski seoski stil. 

Koji stil je baš pravi za vas, saznajte kroz ovih nekoliko primjera raskošnih interijera koji će vam zasigurno dati ideje za uređenje.

1. Francuski seoski stil

Započnimo sa sve popularnijim seoskim stilom. To je bezvremenski stil koji umjesto cijene ili najnovijih trendova komada namještaja naglašava ukus i udobnost.

Boje koje prevladavaju inspirirane su francuskim pejzažom. To su zagasite i bogate boje poput mediteransko plave, žute, zemljane crvene i zelene.

 

Koja boja bolje od zelene oslikava francuski pejzaž?
Foto: www.homedit.com

 

Komadi namještaja zbog svoje jednostavnosti uspoređuju se sa seljačkim namještajem. Napravljeni su od prirodnih materijala, najčešće drva i ručno su obrađeni. Umjesto teškog i tapeciranog materijala, namještaj za sjedenje ima pruće na sjedalima i naslonima.

Namještaj u francuskom stilu je jednostavan i napravljen od prirodnih materijala
Foto: i.shelterness.com

 

Ako si želite dati malo oduška i pretjerati s detaljima, obojite prostoriju sa zemljanim ili bež bojama. Rasporedite li pretrpane detalje s ukusom dobit ćete moderan seoski francuski izgled interijera. Raskošni lusteri, zavjese, vaze s prekranim cvijećem, stolne lampe i puno drvenih detalja pričaju priču sami za sebe.

Smirujuće boje daju prostora za ubacivanjem detalja
Foto: www.vivons-maison.com
Što prirodniji materijal to će više vaš dom odišati seoskim stilom
Foto: http://www.stylainterier.cz

 

Zavjese i stolnjaci neka budu od prirodnog materijala kao što su lan i muslin (vrsta lanenog platna). Zavjese slobodno mogu biti malo preduge, a stolnjak neka visi sa stola. Poigrajte se s duljinama :)


Foto: www.homelife.com.au

2. Francuski suvremeni stil

U francuskom suvremenom stilu komadi namještaja ne stoje sami za sebe već se međusobno nadopunjuju. Smisao suvremenog francuskog dizajna interijera nije u spajanju komada namještaja koji si međusobno odgovaraju, već spojiti nešto nespojivo. Staro s novim.

Francuski suvremeni stil spaja sve nespojivo
Foto: www.pinterest.com

 

Dobar primjer je ovo moderno, pomalo minimalističko uređenje doma. Uz dodatak raskošnog lustera i azijski nadahnutog podnog jastuka za sjedenje, francuski stil odlično spaja minimalizam, barok i duh Azije u jednu prostoriju.

Uspješan način spajanja Azije, baroka i minimalizma
Foto: cdn.home-designing.com

 

U francuskom domu svaki centimetar je važan pa se zidovi često iskorištavaju od poda do stropa. Na zid dnevne sobe možete postaviti visoku policu za knjige, a pokraj nje udobni kauč. Ovo je savršen odraz francuskog načina života. Čitanje i opuštanje. Namještaj tamnijih boja, naročito crni je među popularnijima u uređenju francuskih domova.


Foto: www.pinterest.com

 

Kad je riječ o francuskom stilu, manje je stvarno više. Budite disciplinirani i izložite samo one detalje i ukrase koji vam se zaista sviđaju. Na primjer, knjige koje obožavate čitati i par ukrasnih jastučića bez kojih ne možete zauzeti udoban položaj za čitanje :)


Foto: cdn.home-designing.com

3. Francuski imperijalni stil

Ovaj stil odražava devetnaesto stoljeće i bazira se na klasičnim, pomalo baroknim ukrasima. Interijeri su pretežito svjetlijih tonova s klasičnim i romantičnim detaljima.

U ovom dizajnu prevladavaju bijele i bež boje s prekrasnim antiknim namještajem i delikatnim lusterima. Naznake modernog možemo vidjeti u bijelom kožnom kauču i niskom stoliću za kavu.  

Francuski imperijalni stil u sebi ima naznake baroka
Foto: cdn.home-designing.com

 

U ovom je stilu cvjetni uzorak uvijek dobrodošao, kao i pozlaćeni ukrasi i okviri za slike.


Foto: http://dekoratus.com/

 

U interijeru se često zna istaknuti i azurno plava i zelena nijansa boje, ali ne toliko da bi plijenile svu pažnju.

Zagasito zelena nijansa boje dobro će se uklopiti u imperijalni stil
Foto: www.pinterest.com

 

Nadamo se kako ste uz ovih nekoliko primjera uspjeli naći nešto i za sebe te dobili ideju kako urediti dom.

Ili barem neki njegov kutak :)

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.