Real Estate Brokerage

Pop art: dovedite Andya Warholea u vaš dom

01.04.2015

Šezdeset godina nakon što je osmišljen pop art, ovaj umjetnički pravac i dalje se smatra dalekim od klasike. Plastika, jarke boje, recikliranje, portreti poznatih - danas vrlo lako možete unijeti Andya Warholea, Roya Lichtensteina i Roberta Indianu u svoj dom.

Potkrovlje je idealno mjesto za izražavanje Pop art kulture. Dobro je to primijetio već Andy Warhol, predvodnik ovog pravca umjetnosti koji je pokrenuo i trend "gornjeg apartmana".

Riječ je uglavnom o simpatičnim mladenačkim prostorima, u kojima prevladavaju elementi jarkih boja. No, vjerujemo da i nešto stariji vole naći stylish mjesto pod nebom ;).

Rušenje zidova radi umjetnosti

Za stvaranje stambenog prostora u tom dijelu kuće, Andy Warhol odlučio je srušiti zidove i tako povezati sve prostorije u jedan organizam (kupaonica i wc su i dalje zasebni).

Kako onda podijeliti prostor da on bude jasan i funkcionalan?
U kuhinji je dobra pregradna opcija atraktivni šank, što je danas veoma popularno rješenje. Ostakljeni ormar može imati funkciju pregradnog zida, a opet njime nećete "zatvoriti" prostor.

To da su slike u Pop art stilu te uvećani prizori iz stripova "must have", nadamo se da ne trebamo posebno naglašavati. Warhol je prepoznao i važnost slike u potrošačkom društvu, tako da objesite li plakat Coca-Cole ili slavne karizmatične osobe poput Audrey Hepburn ili Marylin Monroe, on neće izgledati kao kič već ćete njime samo naglasiti stil.

merlin-monroe-pop-art

Ako pak ste malo odvažniji, igrajte se otvorenim policama koje mogu poslužiti kao svojevrsne Pop art figure, zatim neobičnim svjetiljkama od plastike (možete prenamijeniti nepotrebni predmet koji već imate) te materijalima poput stakla i metala. U ovom slučaju, što neobičnije, tim bolje.
 

svjetiljka-pop-art

Ovaj stil naprosto obožava vesele boje koje unose radost i optimizam u do sada mračan tmuran prostor. Boje koje su omiljene su roza, žuta, crvena i plava. Naravno, možete se odlučiti i za crno-bijelu kombinaciju sa slikama New Yorka, ali ćete u tom slučaju cijeli dojam "dignuti" presvlakama zebrastog ili dalmatiner uzorka. Ne trebate brinuti hoće li prostor djelovati premračno jer pravila Pop art stila podrazumijevaju velike količine svjetlosti.

Takav prostor namijenjen je za česta primanja gostiju, druženja i zabave.

Pop art i danas inspirira mnoge

Andy Warhol, Roy Lichtenstein i Robert Indiana - sveto trojstvo Pop arta, i danas služe kao inspiracija mnogima.
Tko uostalom može odoljeti jarkim bojama u svome domu? ;)
Ipak, takav stil najbolje se uklapa u manje stanove s modernim namještajem jer savršeno ističe minimalističko uređenje.

Također, imate li u domu mračan prostor za koji mislite kako mu nema pomoći, ne brinite. I najmračniji hodnik razvedrit će detalji poput ormarića na točkice ili pak tepiha izrađenog od sitnih krugova.
Čak i ako nemate mnogo novca za uređenje interijera, dekoracije i namještaj u ovom stilu možete napraviti sami.

Želite li pak veće estetske promjene u svome domu, odaberite Pop art namještaj.
Evo nekoliko kultnih komada s kojima nećete ostati posramljeni:

  • Marshmallow sofa kuće Vitra,

marshmallow-sofa

  • Park sofa kakve se sjećamo iz popularne serije Prijatelji,
  • Cone stolac i

cone-stolac

  • Pantone stolac, koji je izrađen kao krajnji produkt opsjednutosti futurizmom.

pantone-stolica

I za kraj, kome je namijenjeno uređenje u Pop art stilu?
Pomalo otkačeno uređenje doma odličan je izbor za svakog ljubitelja tog stila, ali i za one koji se žele na neki način osjećati djelom tog pokreta.

Nadamo se da smo vas uspjeli nadahnuti da krenete u ovu kreativnu avanturu.
Trebate li dodatan savjet, obratite nam se s povjerenjem.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.