Real Estate Brokerage

Kako urediti vikendicu i izbjeći da se vrijeme na odmoru pretvori u naporan posao

16.08.2017

Vlasnik ste vikendice i jedva čekate godišnji odmor. No prije uživanja, vikendicu je potrebno osvježiti, urediti i napraviti nekoliko renovacija. A budući da ste se istrošili na kupovinu vikendice, vrijeme je da saznate kako je osvježiti bez da ulazite u minus na računu. 

Nakon dugog razmišljanja odlučili ste kupiti malu vikendicu koja je sada postala vaš drugi dom za vrijeme godišnjih odmora i praznika

I jedino što očekujete od vikendice je da se u njoj osjećate ugodno i opušteno kao i u svojoj kući, ali opet nekako drugačije. 

No ima samo jedan problem. Već ste se dovoljno istrošili, a da bi vikendica postala savršeno mjesto za odmor, potrebno ju je i urediti. A jedino kada je možete urediti je pod godišnjim odmorom i s limitiranim budžetom. 

Pa evo nekoliko savjeta kako izbjeći da se dugogodišnji odmor pretvori u višednevni naporan posao s minusom na računu.

Kuća za odmor treba biti ugodna i prozračna

Kuća za odmor prije svega treba biti ono što joj i naziv kaže - kuća za odmor, a to znači da atmosfera treba biti opuštajuća.

Vikendica mora biti prozračna
Preuzeto: http://luminaria.us/

 

Umjesto da kupujete novi namještaj, izbacite iz vikendice sve što vam ne treba. Zapamtite da se radi o kući za odmor u kojoj su potrebne samo nužne stvari, pa ogromne komode, regali i ormari stvarno nisu potrebni. 

Osvježenje vikendice: nova boja zidova i laštenje podova

Nakon što se izbacili sve nepotrebne stvari, vrijeme je za osvježenje prostora. Najjednostavnije i najbrže rješenje je osvježiti zidove novom bojom. 

Bijela boja zida je uvijek najbolji izbor jer šarenilo možete dodati kroz razne sitne dekoracije. Na primjer, u dnevnu sobu možete staviti žuti stolić, obojiti okvir prozora u crveno ili kauč možete prekriti šarenim prekrivačem.

Osvježite vikendicu bijelom bojom
Preuzeto: www.enchantedtreasures.com
 

Isto tako, ako su podovi u lošijem stanju, ne trebate ih odmah mijenjati. Prebrusite i ulaštite ih. A ako trenutno nemate financijskih sredstava za ovu vrstu poslova, za početak kupite tepih upadljivih boja koji će prekriti najlošije dijelove poda

Dekoracije za vikendicu

Obojili ste zidove, ulaštili pod i vrijeme je za dodavanje dekoracija na koje (naravno) ne želite potrošiti mnogo novca. Najbolje dekoracije su one lokalne i one koje već imate kod kuće.

Na primjer, uzmite iz kuće staro ogledalo i prebojite okvir u boju koju želite. Obnavljanjem starih stvari i osvježenjem starog namještaja novim slojem boje uštedjet ćete na uređenju, a i vikendica će izgledati moderno i lijepo. 

Shabby chic u vikendici
Preuzeto: pinterest.com
Shabby Chic uređenje vikendice
Preuzeto: pinterest.com
Shabby chic vikendica
Preuzeto: pinterest.com
Morska dekoracija
Preuzeto: pinterest.com
 

Dakle, iskoristite to što su shabby chic, retro i ostali starinski načini uređenja in i nemojte uludo trošiti novce na novo i sjajno

Ono nije u modi, pogotovo kada je riječ o uređenju vikendica.

Budite hrabri s dekoracijama

Kuće za odmor prava su prilika da otpustite kočnice i koristite paletu boja koju se ne bi usudili u normalnom životu. Obojite zidove geometrijski ili u različitim prugama, nabavite materijale raznih boja i otkačenih uzoraka.

Stvorite domaću atmosferu u vikendici

Najbolji način kako stvoriti domaću atmosferu je urediti vikendicu stvarima od kuće. Pa imate li stare pokrivače, posteljinu, stolnjake, zavjese ili tanjure, ponesite ih sa sobom u vikendicu i počnite s uređenjem.

Iako se čini glupo, ipak su to stvari koje vam mogu pomoći da se opustite i osjećate kao da ste kod kuće.

Pametno uštedite na prostoru

Preporučujemo da namještaj u vikendici bude zatvorenog tipa jer ćete takvog lakše održavati i sakriti nered. 

Isto tako, odaberite stol na razvlačenje, što niže stolice, krevete na kat i sakrivene ormare ili ladice. Što više ladica, to bolje jer ćete tako trebati manje pospremati

Uštedite na prostoru
Preuzeto: pinterest.com
Uštedite na prostoru
Preuzeto: www.simplicityinthesouth.com

 

Osigurajte mjesto za nenajavljene goste

Ako ste vlasnik kuće za odmor, realno je da će vas prijatelji i rodbina željeti posjetiti. Bilo da iznenada banu ili su se najavili tri tjedna prije, to nije nimalo važno ako ih nemate kamo smjestiti.

Zato umjesto jednog velikog bračnog kreveta stavite dva manja kreveta koja se po potrebi mogu spojiti. Uvijek imajte spremne madrace na napuhavanje, a prilikom opremanja vikendice, pobrinite se da imate kauč na razvlačenje.

Koja je najvažnija prostorija u vikendici?

Dok su u kući kuhinja i dnevna soba najvažnije prostorije, u vikendici je zasigurno najvažnija dnevna soba. Zašto? Pa jer bi se na odmoru trebali opuštati, a ne kuhati po cijele dane. 

Najvažnija prostorija u vikendici je dnevna soba
Preuzeto: pinterest.com

 

Uz dnevnu sobu, uredite i terasu jer ne sumnjamo da ćete tamo provoditi više vremena nego u zatvorenoj dnevnoj sobi. Ipak je ljepše ručati, večerati i družiti se s prijateljima na svježem zraku, zar ne?

I naravno, savjetujemo da ne investirate previše u uređenje kuhinje. Štednjak i hladnjak s par kuhinjskih elemenata i polica bit će sasvim dovoljni. Bitno je da imate gdje skuhati kavu i na brzinu pripremiti ručak. 

Bez obzira na naše preporuke, mišljenja smo da u vikendici svakako morate izraziti svoj stil i karakter. Nemojte robovati trendovima ili nečijim savjetima. Naši savjeti su samo smjernice koje vas mogu voditi prema onome što vi uistinu želite

Unesite što više sebe i uživajte u jednostavnosti!

Ako vam je potrebna pomoć kod uređenja, slobodno kontaktirajte naš tim

Pomoći ćemo vam urediti vikendicu prema vašim željama!

Uredi vikendicu

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.