Real Estate Brokerage

Zgrabi državnu lovu, obnovi kuću, uštedi i napravi uslugu okolišu

22.04.2015

Mislili ste obnoviti fasadu i zamijeniti stolariju, ali nikako da skupite novac? Fond za energetsku učinkovitost ove godine rezervirao je 71 milijun kuna kako bi sufinancirao obnovu 10.000 kuća u cijeloj Hrvatskoj. Zašto se ne bi javili?

Svako proljeće zaboli vas glava. Krivac nije alergija ni promjena vremena. Došao je novi plinski obračun, a za grijanje za zimski period opet morate nadoplatiti razliku. Gotovo pola svoje plaće.

Da stvar bude još gora, cijelu zimu bilo vam je relativno hladno. Nije vam uopće jasno gdje je sva ta toplina nestala.

Vjerujte, sljedeće zime bit će vam još gore. Cijena plina sigurno neće pasti.

Neka plinara bude dužna vama

Ostaje vam jedna opcija koja će vam dugoročno riješiti taj problem. Stavite izolaciju na svoju staru kuću koju od snijegova, kiša i olujnih vjetrova dijeli samo red cigla i malo žbuke. Ako tome još pridodate postavljanje nove stolarije plinara će biti vama dužna! Oh, to bi bila sreća :)

Znamo, izolacija i nova stolarija nisu mala investicija. Ali možete dobiti popust. Ako uspijete zgrabiti lovu koju baš za to dijeli država.

Država dijeli novac i to bespovratno

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti već nekoliko godina raspisuju natječaj za Programe energetske obnove obiteljskih kuća.

Obnova fasada, promjena stolarija, zamjena sustava grijanja

Ove godine za obnove fasada, promjene dotrajale stolarije, ali i zamjene sustava grijanja (fotonaponski, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na biomasu) u obiteljskim kućama osiguran je 71 milijun kuna. Taj novac bi, prema predviđanju Fonda, trebao biti dovoljan da se obnovi 10.000 kuća na području cijele Hrvatske.

Ukoliko je vaša kuća dotrajala i kroz nju puše na sve strane, mogli bi dobiti nešto od tog novca. Ukoliko prođete na natječaju, Fond će vam sufinancirati 40 posto sredstava. Ništa im ne morate vratiti!

Računi manji 30 do 60 posto

OK, investicija od ovih 60 posto vratiti će vam se za nekih 10 do 15 godina, ako računamo po trenutačnoj cijeni energenata. Tko zna koje će astronomske cijene plin (ali i struja) dosegnuti za pet godina?

Sa energetskom obnovom doma možete uštedjeti 30 do 60 posto na računima. Uz plin, mislite i na struju koju potrošite na klimu tijekom ljetnih mjeseci. Izolacija ne štiti samo od hladnoće već i od vrućine.

Osim toga, smanjenjem korištenja energenata čuvate okoliš.

Javni natječaj Fond će objaviti svakog trenutka, pa bi to trebali dnevno pratiti na njihovim web stranicama.

Tko se može prijaviti?

Za sufinanciranje se mogu prijaviti obiteljske kuće u kojima je više od polovice prostora namijenjeno stanovanju, a imaju najviše tri stambene jedinice i 600 m2 i manje.

Prednost će imati kuće građene između 1945. i 1987. jer se smatra da imaju najlošija energetska svojstva.

Tri su koraka prijave za sredstva:

1. Prvo je potrebno uputiti zahtjev energetskom certifikatoru za inicijalni pregled kuće. Trošak certifikatora u potpunosti snosi Fond, a popisovlaštenih certifikatora koji su se uključili u Program će se nalaziti na stranicama Fonda, uz Javni poziv.

2. Certifikator će prilikom inicijalnog pregleda utvrditi odgovara li kuća zahtjevima programa te ima li svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga će izraditi prvi energetski pregled u kojem će predložiti mjere energetske obnove i na temelju kojeg se zatim traži detaljna ponuda izvođača radova.

3. U Fond se poštom dostavlja prijava za sufinanciranje, kojoj su uz ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom priloženi i Izvješće o energetskom pregledu te ponuda izvođača. Fond će vratiti novac koji ste uložili u certifikat.

Sretno.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.