Real Estate Brokerage

11 savjeta za sretan život s mačkom u stanu

18.05.2016

Živjeti u stanu i imati mačku za kućnog ljubimca ponekad se čini kao loša ideja. No, uz malo truda svoj dom možete pretvoriti u mačji hotel s pet zvijezdica :) Osnovno je da maci osigurate prostor za nuždu, hranu i vodu, puuuno igračka i naravno, vašu ljubav i vrijeme.

Iako živite u stanu, nakon dugog razmatranja i razmišljanja, bi-ne bi, bi-ne bi, odlučili ste se dovesti novog ukućanina u svoj dom. 

I to ni više ni manje nego slatkog, malog mačića. Riječ je o kućnom ljubimcu koji će vam pružiti godine sretnog druženja, uživanja i igranja.

No, ako se pitate što vi trebate pružiti njemu, onda je ovaj članak kao stvoren za vas. 

Nastavite čitati i saznajte što vam je sve potrebno, kako bi mački osigurali za kvalitetan i sretan mačji život smiley

1. Osigurajte "babysitanje" mace

Ako živite sami, prvo bi trebali razmisliti može li vašu macu netko pričuvati dok ste dulje vremena odsutni. Na primjer, ako vas zapadne poslovni put ili dulje ljetovanje.

Raspitajte se kod susjeda, prijatelja ili članova obitelji jer maci stvarno nije dovoljno samo ostaviti mnogo hrane i vode za par dana. Ipak se treba igrati s njom, redovito je četkati i mijenjati pijesak u posudi za wc. Zapamtite da iako je samostalna ona voli društvo pa se neće dobro osjećati ostavljate li je često samu.

Mace ne vole biti same
Sama pomisao na to da će biti sama učinit će je tužnom

2. Nabavite transporter

Prva stvar koju bi trebali znati o svom kućnom ljubimcu je da mrzi putovati. Zato ga smjestite u transporter posebno napravljen za mačke kako bi bio na sigurnom mjestu. 

Iako je u automobilu ne smije biti na slobodi jer će iz panike početi skakati i grepsti. Mogla bi vam se popesti na glavu što bi tijekom vožnje moglo biti i opasno. Isto tako, kad otvorite vrata auta mogla bi pobjeći. 

Putovanja u transporteru držite se i kad maca malo poraste. Možda će biti popraćeno tužnim mjaukanjem, ali mnogo je sigurnije.

3. Vrijeme za prilagodbu

Nakon iscrpljujuće vožnje, vaš kućni ljubimac neće baš biti raspoložen za zabavu. Da bi se što smirenije i brže prilagodio novom okruženju smjestite ga u mirnu prostoriju. Na primjer, u spavaću sobu. 

Sa sobom ponesite kutiju za pijesak, hranu, vodu i nekoliko igračaka. Neka se vaš ljubimac upozna s prostorijom i provedite što više vremena s njim.

Ako se skriva ispod kreveta nemojte ga siliti da izađe. Sjednite na pod, tepajte mu i ono najvažnije - ponudite mu slasticu. Odmah ćete mu prirasti k srcu smiley

4. Zaštite namještaj 

Imajte na umu da mace jako vole grepsti. Iz tog bi razloga odmah trebali investirati u razna sredstva koja će macu držati podalje od mjesta na koja ne smije ići.

Takva sredstva su najčešće repelenti u obliku sprejeva koji kućne ljubimce drže podalje od namještaja, tepiha, zavjesa kao i ostalih nepoželjnih prostora. Sve što trebate je nanijeti sprej na površinu koju želite zaštititi i to je to.

Isto tako postoje i sprejevi koji u sebi imaju senzor pokreta. Kada senzor registrira macu brzo će ispustiti sprej, maca će se preplašiti i pobjeći od njega.

5. Osigurajte maci površinu grebanje

Svaka maca ima nagon za grebanjem. Tako uklanjaju odumrle stanice na šapicama, učvrščuju svoje noktiće i gube višak nakupljene energije.

Mace vole spavati na uzvišenom. Sve do kad ne moraju sići dolje
Mace vole spavati na uzvišenom. Problem nastaje kad moraju sići dolje

 

Grebalicom za mačke ćete maci osigurati bogati izbor površina za grebanje, igranje i spavanje. Neke grebalice čak imaju i konop za penjanje i udobne ležaljke na povišenim razinama. A svi znamo kako mace vole spavati na uzvišenom. Tako imaju sve na oku i osjećaju se kao pravi mali vladari. A to i jesusmiley

6. Dovedite prirodu u svoj dom i posadite travu za mace

Kada se vaša maca dotjeruje ona proguta puno svoje dlake. Važno je da se maca što prije oslobodi svoje dlake jer će se u protivnom one nakupiti u lopticu dlaka u crijevima. A tada može doći do zdravstvenih komplikacija i neugodnih posljedica.

Iz tog razloga mačke često žvaču travu koja izaziva refleks povraćanja pa se tako na prirodan način oslobađaju loptica dlaka. A pošto živite u stanu i nemate dvorište, trebali bi nabaviti sjeme za mačju travu.

Kod ovog sjemena se zapravo radi o sjemenu žitarica, pa mačja trava nije toliko oštra kao prava trava i ne dolazi do posjekotina u grlu. Posadite sjeme u posudicu i nakon tri dana sjemenke će početi klijati.

7. Osigurajte joj prostor za nuždu

Naravno, svaka maca treba i svoju posudu s pijeskom. Ona bi trebala biti što veća i bez poklopca jer se maca u zatvorenim prostorima osjeća ugroženo. Naravno, udaljite posudu za pijesak što dalje od posuda s hranom i vodom.

Isto tako pripazite pri odabiru pijeska. Radije odaberite neutralni miris jer ako je miris vama odbojni vjerojatno će biti i vašoj maci.

Što se tiče vrste pijeska izbor je stvarno velik i trebali bi saznati koja vrsta najbolje odgovara vašoj maci. Imajte na umu da su pojedine mačke osjetljive i na samu teksturu pijeska. One kojima se redovito podrezuju nokti često izbjegavaju pijesak u obliku kristala pa je zato za njih bolji onaj sitniji.

Da bi macu što brže i lakše izdresirali na obavljnje nužde u pijesku, glavni savjet je da macu nosite na wc odmah nakon jela, pijenja vode i nakon spavanja.

A ako vaša maca nikako ne želi ići na wc i neprestano mokri po stanu, odvedite je veterinaru jer može imati i zdravstvenih problema.

8. Macu redovito četkajte i njegujte

Bez obzira je li vaša maca dugodlaka ili kratkodlaka, trebali bi je redovito četkati. Tako ćete je održati čistom, umanjiti ispadanje dlaka što znači i manje dlaka na odjeći i po stanu.

Redovito četkajte mačku
Iako joj ponekad neće pasati, macu trebate redovito četkati

 

Četkanjem isto tako otkrivate kvržice na koži, buhe ili ozljede skrivene od dlaka, pa ako će biti potrebe možete na vrijeme posjetiti veterinara. 

Osim četka postoje i rukavice za njegu krzna. Jednostavno navucite rukavicu i rukom prelazite preko cijelog tijela. Tako ćete joj osigurati opuštajuću masažu i pomoći joj pri dnevnoj njezi krzna. 

Isto tako dugi noktići često znaju zarasti u šapice pa bi ih redovito trebali podrezivati. U protivnom bi se na šapicama mogle stvoriti rane koje kroz dulje vremena mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

I za kraj, nabavite joj ogrlicu ili ampulice protiv buha. Nema veze ako ćete je uvijek držati u kući. Sredstva protiv buha su uvijek potrebna. 

9. Zaštitite prozore i vrata da maca ne bi pobjegla

Dolazi toplije vrijeme i naravno da kanite provjetravati svoj stan. A kako bi bili sigurni da se maca neće približiti otvorenom prozoru ili balkonu i skočiti van, trebali bi nabaviti zaštitnu rešetku za prozore, balkone i vrata. Tako ćete zašiti svoju macu od vratolomija i opasnih pothvata koje planira smiley

Naravno, trebali bi zaštiti i nagibne prozore. Iako su otvori previše mali da bi maca mogla pobjeći, oni predstavljaju veliku opasnost mačkama jer se mogu lako zaglaviti i ozlijediti. 


Ovakva zaštita za prozor jako je korisna i praktična

 

10. Vrijeme za igru

Igrajte se sa svojom mačkom svaki dan barem po pola sata. Mačke se vole zabavljati i igrati pa će cijeniti i najjednostavnije igračke kao što su ping-pong loptice ili viseće krpene loptice zavezane za konopac.

Igrajte se s mačkom barem pola sata svaki dan
Mace su zaigrana i društvena bića pa svaki dan odvojite vrijeme za igru

 

Pokušajte s različitim igračkama pomoću kojih će razvijati svoje reflekse kao što su šuljanje i lov. Kada dobro izmorite macu pospremite sve igračke izvan njezina dosega koje bi je mogle ozlijediti. Na primjer, igračke s žnoricama u koje bi se mogla zapetljati ili neke male igračke koje bi mogla pojesti. 

Ako niste baš pri volji za igru, možete joj ostaviti papirnate vrećice ili kartonske kutije po podu. Na taj će se način i bez vas dobro zabaviti i izmoriti.

11. Šetati mačku? Zašto ne?

Ako svoju macu od malena naučite na zatvoreni prostor, kasnije neće imati toliko želje da slobodno vrijeme provodi vani.

No, iako živite u stanu možete je tu i tamo odvesti na svjež zrak. 

Maca će tu i tamo htjeti uživati na svježem zraku
Maca će tu i tamo htjeti uživati na svježem zraku

 

Prvo morate kupiti pravilan povodac za mačke. Nabavite onog koji je isključivo za mačke i nemojte nikako koristiti onog za pse.

Kako bi se maca postepeno naviknula na povodac, ostavite ga na mjestu gdje maca najviše boravi i spava. Isto tako prije svakog hranjenja stavljajte joj povodac oko vrata. Tako će hranu shvatiti kao nagradu ako je dobro prihvatila stavljanje povodca. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko dana za redom do kad ne mislite da se maca dovoljno priviknula na povodac. 

Zatim je nakon nekoliko dana povodcem šećite po stanu i nemojte je povlačiti za povodac. Sada je napokon vrijeme za izlazak van. Da se ne bi previše uplašila prva šetnja neka bude sasvim blizu zgrade i u što mirnijem okruženju. Kako dani prolaze tako ćete moći odlaziti sve dalje i dalje.  

Za ovaj mali trening treba strpljenja i vremena, a najlakše je započeti kad je maca još mlada.

***

Da ne bi mislili kako ćete od sada imati samo briga s novim ukućaninom, donosimo vam naših top 10 razloga zašto je imati macu najbolja odluka koju ste mogli donijeti u životu smiley

10 razloga zašto je dobro imati mačku

  • Mačka je u hladne dane najbolji krzneni i mekani grijač
  • Prilikom usisavanja i micanja namještaja uvijek nađete neku od njezinih igračaka i umjesto da nastavite s čišćenjem vi se počnete igrati s njom
  • Besplatne masaže trbuha i nogu smiley
  • Mačka vas nikad neće osuditi za glupave razgovore
  • Nikad više ne morate sami gledati film
  • Zaštićeni ste od miševa, žohara, a uspješne su i u rješavanju muha
  • One su živa budilica koja ponekad sjedi na licu
  • Ne morate više gledati smiješne YouTube videe s mačkama jer dobar primjerak imate i kod kuće
  • Nakon napornog radnog dana, mačka vas uvijek dočeka pred vratima
  • Uvijek se možete nekome izjadati i ne morate brinuti da će itko saznati vaše probleme

​Što još reći? 

Uživajte i dobro se pobrinite za vašeg kućnog ljubimca.

I namještaj. smiley

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.