Odredite vašu stambenu osobnost

Pokušajte odgovoriti na dolje navedena pitanja i saznajte koji tip stambenog objekta odgovara Vašoj osobnosti:

Koju cijenu ste spremni platiti za vlastiti dom?
Koliko Vam je prostora potrebno?
Kako veliki bi trebao biti vrt ili posjed koji okružuje kuću?
Koliko Vam je potrebno slobode?
Koliko vremena i novca može ulagati u dodatne troškove?

Za detaljniji uvid koji Vam tip stambenog prostora odgovora možete koristiti naše smjernice prema vrsti nekretnine:

Samostojeća kuća

Samostojeća kuća najpopularniji je oblik stambene nekretnine. Ona nudi slobodu i nezavisnost u projektiranju vlastitog životnog stila. Međutim taj tip nekretnine cjenovno varira ne samo zbog stambenog objekta već i zbog veličine zemljišta koje ga okružuje te čini i do 50% ukupne cijene nekretnine koja se kupuje.

Prednosti
Samostojeća obiteljska kuća nudi mnogo slobode i neovisnosti. Jedini imate pristup nekretnini te sami donosite odluke o izgledu tijekom gradnje, dogradnje ili renoviranja. Nesmetano se krečete po svojoj imovini, a moguće razmirice sa susjedima svedene su na minimalno. Kroz određeni period ulaganja u  možete imati koristi od povećanja vrijednosti imovine. Samostojeće kuće tražene su na tržištu nekretnine te ih je lako prodati.

Nedostaci
Samostojeće kuće imaju relativno visoki dodatne troškove održavanja (npr. grijanje zbog četiri vanjska zida....), osim, ako ju gradite ili obnovite prema visokim energetskim standardima. No, u tom slučaju troškovi tijekom izgradnje/renoviranja su veći.

Dvojna kuća

Dvojna kuća nudi sličnu praktičnost i udobnost kao samostojeća obiteljska kuća sa napomenom da ista ima smanjene troškove održavanja i gradnje zahvaljujući zajedničkoj infrastrukturi. Međutim, kod dvojne kuće morate biti spremni i na neke kompromise, jer živite u relativno bliskom kontaktu sa svojim susjedom.

Prednosti
Dvojna kuća nudi gotovo jednako individualnost kao samostojeća obiteljska kuća. Troškovi za izgradnju i održavanje manji su nego za obiteljsku kuću, prvenstveno zahvaljujući dijeljenju zemljišta na kojem se gradi te zbog troškova zajedničkih instalacija (npr. sustava grijanja). Takve nekretnine dobro prolaze na tržištu nekretnina.

Nedostaci
Iako graničite samo s jednim susjedom to može biti problematično ukoliko dođe do neslaganja jednog s drugim. Budući da dvije strane žive u istoj zgradi, imate smanjenu slobodu u dizajnu tlocrtu, a u nekim slučajevima morate raditi kompromise (npr. dvojna kuća također se mora održavati, a kroz održavanje potrebno je riješiti neke zajedničke dijelove i snositi troškove istih)

Kuća u nizu

Kuća u nizu kombinacija je razumne cijene za oblik života sa snom vlastitog doma. Proporcije zemlje na kojoj je izgrađena i koja Vam pripada u pravilu je manja nego kod dvojnog objekta, a dodatni prostori poput garaže, hobi soba i igralište za djecu mogu se dijeliti (npr. zajednička podzemna garaža).

Spremnost na kompromis
Najveću slobodu i kvalitetu života u kućama u nizu možete očekivati od kuće koja se nalazi na samom kraju u nizu. Takve kuće općenito imaju veće površine vrta/okučnice, a vaša tri otvorena zida osiguravaju vam više prozora i sunca. Uz navedeno vi i dalje živite zid do zida s drugim ljudima na relativno malom prostoru u kojem postoji mogućnost neslaganja te je potrebno biti spreman na kompromis.

Prednosti
Troškovi izgradnje i održavanja još su manji nego kod dvojnih kuća, a ponajviše zahvaljujući maloj potrebi za prostorom na kojem se grade te zbog troškova koji se odnose na zajedničke instalacije (npr. sustava grijanja). Zahvaljujući maloj količini posjeda koji okružuje kuću i njihovoj uglavno manjoj dimenziji, kuće u nizu su cjenovno povoljnije opcije na tržištu i jednostavne za održavanje (npr. zbog samo dva vanjska zida, kuće u nizu imaju niske troškove grijanja).

Nedostaci
Kuće u nizu uglavnom imaju mali dio slobodnog vrtnog prostora. Budući da više stanara živi u zgradi, smanjena je sloboda kada je riječ o dizajniranju tlocrta. Mnoge kuće u nizu imaju uski tlocrt, što čini opremanje kuće teže. Ako ne možete dobiti kutnu kuću u nizu, imajte na umu da imate samo dva vanjska zida s prozorima te svakako trebate obratiti pozornost na koje strane svijeta su okrenuti. Izravan kontakt s više susjeda može dovesti do neslaganja, pa treba pripaziti, prije svega na zvučnu izolaciju.

Stan u zgradi

Stan u zgradi je najpristupačnija vrsta stambenih nekretnina, prvenstveno jer su vlasnici podijelili trošak za zemljište i infrastrukturu. Stanovi se grade tako da Vam daju mogući izbor između stanbene jedinice na jednom katu ili poluetažnog stana koji se pretežno gradi na najvišem katu ili se proteže kroz potkrovlje. Cijena stana varira ovisno o uređenju, starosti objekta, lokaciji, veličini i energetskom certifikatu.

Prednosti
Stanovi su cjenovno pristupačni većini građana bez obzira da li se oni nalaze u centru, periferiji grada ili u manjim naseljima. Zahtijevaju manje brige oko održavanja, a troškovi istih su manji i podijeljeni su na vlasničke odnose između svih stanara/vlasnika.

Nedostaci
Zbog relativno velikog broja susjeda vaša je privatnost ograničena. Renoviranje i popravci koji utječu na cijelu imovinu mogu potrajati, jer se u nekim izmjenama treba tražiti suglasnost stanara. U ovom obliku stanovanja morate biti spremni na kompromis sa svojim susjedima.

Izgradnja vlastite stambene nekretnine

Ovisi o alternativi koju ste odabrali, možete imati svoj vlastiti dom bio on izgrađen iz temelja ili kupljen i spreman za useljenje. Također navedeno ovisi o stupnju vašeg slobodnog vremena kojeg imate te o iznosu kojeg morate izdvojiti za kupnju ili ulaganje u izgradnju objekta.

Glavni izvođač
Potrebno je izabrati dobrog glavnog izvođača koji prema sklopljenom ugovoru s vama preuzima sve poslove vezane uz ugovaranje i bavi se kooperantima i obrtnicima kako je dogovoreno u ugovoru. Kroz ugovor glavni izvođač obuhvaća cijelo upravljanje projektom od odobrenja i gradnje do predaje ključa u ruke, a po zajamčenoj i ugovorenoj fiksnoj cijeni. Ovisno o vašem izboru, možete izgraditi više ili manje individualizirani dom.

Arhitektonski dizajnirana kuća
Ovdje arhitekt gradi kuću prema želji vlasnika. Ta mogućnost zahtijeva relativno visoka ulaganja i u smislu vašeg vremena, jer svi podaci koji se odnose na vanjsku i unutarnju izgradnju usklađuju se i razrađuju zajedno sa arhitektom. Naknada za arhitekata postavlja se kao postotak na ukupne troškove izgradnje ili se ugovara po cjeniku arhitekta.

Ključ u ruke
Sistem ključ u ruke daje vam točan termin preuzimanja objekta prema specificiranim rokovima izgradnje. Zahtjevi za posebni izgled interijera mogu biti uključeni u ograničenoj mjeri te se naplaćuju dodatno. Nakon potpisivanja ugovora o kupnji vlasnik više ne sudjeluje u donošenju odluka o izgradnji. Nabavna cijena, izvođenje, ponekad uključujući i zemljište, zagarantirana je od strane građevinske tvrtke.

Gotova sagrađena kuća
Gotova sagrađena kuća proizlazi iz kataloga jedne građevinske tvrtke te je moguće useljenje odmah. Cijena objekta je fiksna, međutim obuhvaća samo osnovnu konfiguraciju kuće. Skrećemo Vam pozornost na moguće dodatne troškove ulaganja (npr. grijanje, izolacija...)